Iedereen heeft wel eens last van vermoeidheid. Een drukke baan, een gezin, studie of een slechte nachtrust, er zijn verschillende redenen waardoor jij je wel eens moe en futloos kunt voelen. Soms kun je dit met een nacht goed slapen weer oplossen, maar als jij merkt dat je langdurig minder energie hebt dan je zou willen, is het verstandig om niet alleen je slaappatroon, maar ook je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Wanneer jij niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt, is dit namelijk van invloed op je energielevel. Ben jij benieuwd welke vitaminen dit zijn? Lees dan gerust verder .
Vitamines als aanvulling
Er zijn verschillende oorzaken waardoor jij je vermoeid kunt voelen. Allereerst heeft je lichaam voldoende brandstof nodig. Deze brandstof haalt je lichaam uit voeding. Het is daarom erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Op deze manier krijgt je lichaam voldoende goede voedingsstoffen binnen om energie uit te halen. Naast voeding is voldoende slaap ook een belangrijke factor voor je energieniveau. Wanneer je slecht of te weinig slaapt, is het logische gevolg dat jij je overdag sneller vermoeid voelt. Hoeveel slaap je nodig hebt is per persoon verschillend. Wil jij je slaapkwaliteit verbeteren? Lees hier onze tips.Wanneer je gezond en gevarieerd eet én je slaappatroon op orde is, kun je als aanvulling kijken naar de hoeveelheid vitamines die je binnenkrijgt. Vitamines alleen zijn niet genoeg om je vermoeidheid op te lossen, maar ze kunnen wel een steuntje in de rug geven.
Welke vitamines helpen tegen vermoeidheid?
Er zijn verschillende vitamines die helpen bij vermoeidheid. Zo spelen de B-vitamines een belangrijke rol bij de verbranding van koolhydraten uit de voeding, waardoor je energie krijgt. Met name de vitamines B2, B3, B5, B6, B11 en B12 hebben een prominente rol. Je krijgt deze B-vitamines binnen door voldoende groente, fruit, aardappelen, graanproducten, zuivel, vlees of vis te eten. Heb jij een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon? Zorg dan voor voldoende alternatieven voor zuivel, eieren, vlees en vis. Daarnaast doe je er goed aan om een extra vitamine B12 supplement te nemen. Volg je een laagcalorisch dieet of neem jij maar weinig koolhydraten? Ook dan is het goed om eens te kijken of je voldoend B-vitamines binnenkrijgt. Laat je adviseren door een diëtist, specialist of bereken je voeding via een app.Ook vitamine C speelt een belangrijke rol bij je energielevel en de werking van het immuunsysteem. Vitamine C is namelijk een anti-oxidant en helpt stressfactoren in het lichaam te verminderen. Stress kost het lichaam energie en minder stress in het lichaam kan betekenen dat je je energieker zult voelen. Daarnaast heeft vitamine C een functie bij het opnemen van ijzer uit de voeding. Ook het mineraal ijzer speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van het lichaam. Voor de verbranding van voedingstoffen naar energie is er zuurstof nodig. IJzer speelt een rol bij het vervoer van zuurstofrijk bloed door je lichaam. Bij een tekort aan ijzer zul je merken dat je je sneller vermoeid voelt. IJzer zit in zowel plantaardige producten, zoals brood, aardappelen en peulvruchten, als in dierlijke producten, zoals vlees, vis en ei. Het ijzer uit plantaardige bronnen wordt wat minder goed opgenomen dan het ijzer uit dierlijke bronnen. Als je vegetarisch of veganistisch eet, zul je dus meer ijzerrijke producten moeten eten om te zorgen dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Daarnaast kunnen sporters of vrouwen tijdens de menstruatie ook een verhoogde ijzerbehoefte hebben.