Versnel je herstel van sportblessures met de juiste voeding!
Niemand is immuun voor blessures, of je nu een professionele atleet bent of gewoon geniet van een actieve lifestyle. Wanneer herstel nodig is, gaat de aandacht vaak uit naar rust en fysiotherapie, maar de rol van voeding mag in het herstelproces zeker niet onderschat worden. Voeding kan namelijk een belangrijke rol spelen in hoe snel en effectief je herstelt. Welke voedingsmiddelen dragen bij aan een spoedig herstel? In deze blog ontdek je welke voedingskeuzes jouw herstel kunnen bevorderen en geven we je een shortlist van herstel versnellende ingrediënten en supplementen!
Boost jouw blessure herstel
Sterke botten en een stevig skelet
Een belangrijke bouwsteen voor je botten is calcium. Naarmate de jaren verstrijken neemt het calciumgehalte in je botten af. Anders dan vaak wordt gedacht, heeft de inname van veel zuivelproducten niet per se het gewenste effect voor het verkrijgen en behouden van stevige botten. Het gaat hierbij meer om de combinatie van verschillende bouwstoffen en een gebalanceerde inname hiervan. Bouwstoffen als calcium, vitamine D, vitamine K2 en magnesium staan onder andere bekend om hun positieve invloed bij de aanmaak van sterke botten.
Soepele en gezonde spieren
Bewegen is het sleutelwoord voor soepele spieren en gewrichten. Door voldoende te (blijven) bewegen houd je je gewrichten soepel, kan je meer spierkracht verkrijgen en houdt je je botten gezond. Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor spieren en gewrichten van voldoende voedingsstoffen en zuurstof worden voorzien, wat ze soepel houdt. Spierkracht neemt toe door het gebruik van spieren, wat de ondersteuning aan gewrichten verbetert en de kans op blessures verkleint. Daarnaast stimuleert beweging de botdichtheid; de druk op botten tijdens fysieke activiteit bevordert botgroei en -sterkte, wat helpt tegen botontkalking en andere botgerelateerde aandoeningen.
Naast bewegen zijn er nog meer voedingsstoffen, ingrediënten en supplementen die een snel(ler) herstel ten goede komen. Namelijk:
- Eiwitrijke voeding kan bijvoorbeeld ook een rol spelen in spierherstel na blessures. Eiwitten repareren onder andere beschadigde spiervezels, waardoor het belangrijk is om voedingsmiddelen zoals kip, eieren, tofu, en peulvruchten in je dieet op te nemen voor optimale spieropbouw en -herstel.
- Omega-3 vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Ze ondersteunen het lichaam bij het verminderen van ontstekingen die na een blessure kunnen optreden. Het regelmatig consumeren van bronnen van omega-3, zoals zalm, walnoten en chiazaad, draagt bij aan een sneller herstelproces.
- Hydratatie speelt een cruciale rol in het herstelproces, aangezien water essentieel is voor het transport van voedingsstoffen naar beschadigd weefsel en het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. Voldoende water drinken ondersteunt dus niet alleen de hydratatie van het lichaam, maar ook een efficiënt herstel van spieren en gewrichten.
Deze informatie komt onder andere uit het boek Gezond van kop tot teen geschreven door Ralph Moorman, Juglen Zwaan, Nienke Gottenbos, Pascale Naessens.
Op naar een sneller herstel
Om het maximale uit je herstel na een blessure te halen, is het slim om zowel je voedingspatroon als je activiteitenniveau onder de loep te nemen. Een gebalanceerde inname van belangrijke voedingsstoffen, gecombineerd met regelmatige, aangepaste beweging, vormt de sleutel tot een sterk lichaam en soepele spieren. Vergeet niet, het herstelproces is net zo belangrijk als de training zelf.
Heb jij een blessure? En wil je graag weten hoe je met de juiste voeding jouw herstel kunt versnellen? Overleg dan met jouw coach en neem een kijkje in de VYTAL app. Hierin kan jouw coach een voedingsschema voor je klaarzetten met de juiste (dieet)voorkeuren, zoals bijvoorbeeld extra eiwitrijke voeding.
Ben je - als coach of trainer - benieuwd hoe de VYTAL app (en voedingsmodule) voor coaches eruitziet en werkt? Klik dan hier om een online demo te plannen, dan laten wij het je zien!