Volledig vegan en plantaardig? Of vega met vleesvervangers?

5 min lezen 26-03-2024
Volledig vegan en plantaardig? Of vega met vleesvervangers?
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

Vandaag duiken we in de verschillen tussen een volledig plantaardig dieet of een vegetarisch dieet met vleesvervangers. We vertellen je meer over de verschillen, de impact op onze gezondheid en op het milieu. Ben je benieuwd hoe deze twee vega(n) eetpatronen zich tot elkaar verhouden? Keep reading!

De basics van het vega(n) dieet

Aan de ene kant heb je het volledige plantaardige dieet; veganistisch of ‘vegan’ eten. Een dieet vol fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten dat gebaseerd is op alles wat de natuur te bieden heeft en alle dierlijke producten uitsluit.Aan de andere kant staat het vegetarische dieet dat deze plantaardige opties aanvult met eieren, zuivel en vleesvervangers. Deze vervangers, bijvoorbeeld tofu en tempeh, bootsen de smaak en textuur van vlees na.

Een clash van voedingswaarden

Het plantaardige (vegan) dieet blinkt uit  in het leveren van vezels, vitamine C, E en zitten boordevol antioxidanten die het lichaam beschermen. Zie het als een continue detox  zonder dat je bijvoorbeeld een sapkuur hoeft te doen. 

Het vegetarische dieet, met vleesvervangers, biedt weer heel andere voordelen. Het is daarin makkelijker om aan  je eiwitbehoefte te voldoen.Daarbuiten biedt dit dieet een stevig dosis ijzer en B12, wat cruciaal is voor energie en een gezond zenuwstelsel. 

Een gezonde(re) darmflora?

Een volledig plantaardig dieet kan de gezondheid van je darmen verbeteren door een hoge inname van vezels, wat goed is voor het onderhouden van een gezonde darmflora en het bevorderen van een goede spijsvertering. Dit vezelrijke voedingspatroon ondersteunt de groei van diversiteit aan belangrijke bacteriën in je darmen, wat belangrijk is voor zowel je spijsvertering als het immuunsysteem. 

Wanneer je vleesvervangers aan je dieet toevoegt, wordt het iets gecompliceerder. Sommige vleesvervangers, zoals tempeh, kunnen vanwege het fermentatieproces een positieve bijdrage leveren aan de darmgezondheid door het toevoegen van probiotica. Echter, andere vleesvervangers, vooral die sterk bewerkt zijn, kunnen een minder positief effect hebben op de darmgezondheid. Daarom is het belangrijk om goed op de ingrediëntenlijst te letten en te kiezen voor vleesvervangers die zo min mogelijk bewerkt zijn. Je kunt meer lezen over het lezen van voedingsetiketten in ons blog over het ontcijferen van voedingsetiketten in de supermarkt.

Brede gezondheidseffecten

Naast de voordelen en effecten op de darmgezondheid, hebben zowel volledig plantaardige als vegetarische diëten met vleesvervangers meerdere gevolgen voor de algemene gezondheid van ons lichaam. Verschillende onderzoeken suggereren dat een goed gepland plantaardig dieet kan bijdragen aan een lager risico op hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. Dit komt door de lagere inname van verzadigde vetten en een hogere inname van voedingsrijke planten met ontstekingsremmende eigenschappen. Aan de andere kant kan de integratie van vleesvervangers in een vegetarisch dieet, vooral als deze vervangers rijk zijn aan eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen, helpen bij spieropbouw en herstel. De sleutel ligt hierbij wel in de kwaliteit en verwerking van de gekozen vleesvervangers. Als deze erg bewerkt zijn met veel onnatuurlijke middelen, zijn zowel de werking als de voordelen hiervan een stuk minder. 

De voordelen op een rijtje

Vega dieet (met vleesvervangers):

  • X - Ijzer en B12 
  • Y - Eiwitten
  • Z - Verminderd risico immuunziekten 
  • V - Probiotische werking 
  • U - Spieropbouw en herstel

Vegan dieet:

  • X - Vitamine C, E 
  • Y - Vezels en antioxidanten
  • Z - Verminderd risico hartziekten, diabetes type 2 en kanker
  •  X - Verbeterde spijsvertering en darmflora

Jouw keuze, jouw gezondheid

De keuze voor een volledig plantaardig dieet of eentje met vegetarische vleesvervangers hangt echt af van wat jij belangrijk vindt, je gezondheidsdoelen en wat je hart (en maag!) je ingeeft. Wat telt is dat je gevarieerd eet en zorgt dat je de belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Dus, experimenteer, geniet en ontdek wat voor jou het beste werkt!

Ben je op zoek naar inspiratie op het gebied van vega(n) eten en wil je graag recepten ontvangen, bekijken en uitproberen? Volg ons dan op social en/of meld je dan hier aan voor de VYTAL nieuwsbrief. 

 

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>