Coaching op social media

6 min lezen 03-10-2024
Coaching op social media
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Promoot jouw personal training, lifestyle of voedingscoaching op social media en versterk jouw onderneming met deze tips en tricks

Social media (Insta, TikTok, Snapchat, YouTube etc.) zijn krachtige tools om jouw studio, club of praktijk zichtbaar te maken én jouw trainings- en voedingsprogramma's te etaleren. Hiermee inspireer je jouw doelgroep, motiveer je bestaande klanten en bereik je nieuwe klanten! Maar, hoe doe je dit op een toffe, authentieke én effectieve manier, zonder dat je veel tijd kwijt bent aan het creëren van waardevolle content? Je hoeft als personal trainer of coach geen social expert of influencer te zijn! In deze blog geven wij je praktische tips en tricks🔥

Ken je doelgroep en kies de juiste kanalen

Voordat je begint met het promoten van je coaching op social media, is het belangrijk om te weten waar jouw doelgroep zich bevindt. Zit jouw ideale klant op Instagram, Facebook, TikTok, X (voorheen Twitter), of misschien LinkedIn? Elk platform heeft een andere demografische groep en contentvorm die goed werkt. Door de juiste kanalen te kiezen, zorg je ervoor dat je jouw tijd en energie effectief inzet.

Zo kies je het juiste platform voor jouw doelgroep:

  • Instagram & TikTok: ideaal voor jongere doelgroepen die visuele content waarderen, zoals video's, foto's en korte inspirerende clips.
  • Facebook: geschikt voor een iets ouder publiek, ideaal voor communitybuilding en het delen van langere posts.
  • LinkedIn: perfect voor coaches die zich richten op professionals, B2B, of zakelijke coaching.
  • X (voorheen Twitter): handig voor snelle updates, nieuws en korte gesprekken met je volgers.

Wil je nog meer tips over het kiezen van de juiste kanalen en hoe je jouw social media strategie effectief kunt inzetten? Lees dan onze blog Let’s Get Social: Media Marketing voor praktische inzichten en tools!

Visuele content: een krachtige tool voor coaches

Visuele content is belangrijk voor succes op social media. Mensen reageren sterker op afbeeldingen en video's dan op tekst alleen. Dit betekent niet dat je een grafisch ontwerper hoeft te zijn, maar het is handig om gebruik te maken van eenvoudige tools zoals bijvoorbeeld Canva, VistaCreate, Snappa of Adobe Express. Deze programma's bieden kant-en-klare templates die je kunt aanpassen aan je eigen stijl en boodschap. Denk aan het delen van posts zoals:

  • Challenges en seizoensgebonden acties (bijvoorbeeld een zomer- of kerstchallenge
  • Voedings- en beweegtips voor jouw doelgroep
  • Klantsuccessen: voor- en na-foto’s of voortgangsupdates
  • Inspirerende quotes en tips over gezondheid en motivatie

Door regelmatig herkenbare visuele content te delen, blijf je top-of-mind bij je volgers, zonder dat je er elke dag tijd aan hoeft te besteden.

Speel in op seizoenen en trends

Seizoensgebonden acties en trends kunnen je helpen om op een natuurlijke manier relevant te blijven voor je volgers. Denk aan zomer- en feestdagen, maar ook aan trends zoals "Meatless Monday" of "Veganuary". Door je content hierop af te stemmen, kun je meer betrokkenheid creëren en direct inspelen op de interesses van je doelgroep.

đź’ˇ Tip: Maak gebruik van een inhaakkalender, zoals bijvoorbeeld de Frankwatching Inhaakkalender of de Jaarkalender Inhaakkalender, om in te spelen op populaire momenten in het jaar, zoals de Nationale Week Zonder Vlees in maart, Sober October of de start van het nieuwe jaar met Veganuary. Door je coachingaanpak te koppelen aan deze trends en seizoensgebonden activiteiten, zorg je ervoor dat je content actueel en boeiend blijft voor je volgers.

Geef waarde met tips en kennis

Je social media-volgers willen meer dan alleen mooie plaatjes; ze willen zien dat jij de kennis hebt om hen te helpen hun doelen te bereiken. Door regelmatig waardevolle tips en informatie te delen, laat je zien dat je deskundig bent op jouw vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan korte video's, voedingsfeiten, workouts, of handige lifehacks voor een gezondere leefstijl. Consistent waarde bieden zorgt ervoor dat volgers eerder klant worden, omdat ze je gaan zien als een betrouwbare bron van informatie.

Storytelling: maak je impact zichtbaar

Verhalen spreken mensen aan. Door het verhaal van je klanten te delen (met hun toestemming) laat je niet alleen je succes zien, maar maak je ook een persoonlijke connectie met je volgers. Dit kan door middel van voor- en na-foto’s, testimonials (een korte, positieve klantbeoordeling), of korte interviews waarin jouw klant vertelt over zijn of haar reis en de behaalde resultaten. Verhalen helpen niet alleen om resultaten zichtbaar te maken, maar geven je coaching een persoonlijk tintje dat vertrouwen opbouwt.

Plan vooruit en maak het simpel

Voor coaches die liever tijd investeren in het begeleiden van klanten dan in het maken van social media content, is vooruit plannen de sleutel. Door één of twee keer per maand je posts te maken en in te plannen met tools zoals bijvoorbeeld met de ingebouwde planner van Facebook en Instagram, houd je controle over je tijd. Consistentie is belangrijk, maar dat betekent niet dat je elke dag actief hoeft te posten. Met een goede planning blijft je social media up-to-date, zonder dat het je dagelijkse aandacht vergt.

đź“ť VYTAL Note: binnen de VYTAL community voor onze coaches, hebben we een uitgebreide set aan ondersteunende materialen voor beschikbaar, waaronder kant-en-klare templates voor social media content. Deze templates zijn te vinden in onze community. Deze templates bieden je een professionele en eenvoudige manier om jouw boodschap consistent naar buiten te brengen. Het gebruik van deze tools kan je helpen om zichtbaar te blijven zonder dat je je verliest in de technische kant van social media.

Ben je nog geen VYTAL coach, maar wil je jouw coachingsbedrijf op social media en daarbuiten ook versterken? Vraag dan hieronder de gratis marketing toolkit aan en ontdek hoe je met onze tools en templates eenvoudig en effectief jouw coaching kunt promoten op social media. Ben je nieuwsgierig naar de VYTAL app voor coaches? Start dan hier met een gratis proefperiode van 14 dagen!

 





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit