Ester Hesen
Contentmanager
De hele dag door worden we blootgesteld aan allerlei geluiden. De meldingen die binnenkomen op je telefoon, kantoorgeluiden op het werk of de radio die op de achtergrond aanstaat. Zelfs wanneer we de mogelijkheid hebben om stilte te ervaren, kiezen we er vaak zelf voor om muziek aan te zetten of een podcast te luisteren. We ervaren steeds minder stilte om ons heen en dit is eigenlijk zonde! De stilte kan namelijk voor veel voordelen zorgen. Ben jij benieuwd welke voordelen dit zijn? Je leest het in onze blog.
Hoe je lichaam reageert op geluid
Volgens onderzoek zogen veel harde geluiden voor een verhoogd
cortisol gehalte in je lichaam. Zo kan veel geluid
, stress en spanning veroorzaken. Veel stress kan dan weer voor een verhoogde bloeddruk of hart- en vaatproblemen zorgen. Voor mensen die veel stress ervaren is het goed om dus wat vaker de stilte op te zoeken. Onderzoekers zagen namelijk ook dat stilte voor een tegenovergesteld effect kan zorgen. De stilte kalmeert juist het lichaam en de hersenen. Het blijkt zelfs dat twee minuten stilte meer ontspannen werkt dan twee minuten luisteren naar ontspannende muziek. Muziek activeert namelijk ons sympathische zenuwstelsel, dat ons alert maakt en klaarstoomt voor actie. Zelfs wanneer dat rustige muziek is. In stilte wordt juist het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd. Dit is het systeem dat ons in de ruststand zet.
Zet je bewuste denken op pauze
Door de stilte in jezelf op te zoeken, bijvoorbeeld door
meditatie of
ademhalingsoefeningen, kun je voorkomen dat je je laat leiden door chaotische gedachten en het bewuste denken. Er wordt een bepaalde modus van het brein geactiveerd waardoor je creatiever wordt, gedachtes beter in context kunt plaatsen en gemakkelijker met nieuwe ideeën komt. Om in deze modus te komen is het belangrijk dat je loskomt van afleidingen en stilte is een manier om hier te komen.
Herstellen van je hersenen
Onze hersenen hebben een ingebouwd geluidsfilter dat constant aan het werk is. Hierdoor merk je bijvoorbeeld het geluid van de wasmachine nauwelijks op of ben je je niet bewust van het geluid op straat wanneer het raam openstaat. Hoe meer je hersenen worden blootgesteld aan geluid, hoe harder dit geluidsfilter, onze hersenstam, moet werken. Dat filteren van geluid kost energie en kan naar verloop van tijd uitgeput raken. Je zult merken dat je moeilijk ergens je aandacht bij kunt houden en je creativiteit verminderd. Er is onderzocht dat twee uur stilte per dag ervoor kan zorgen dat de cellen in de hersenen zich vernieuwen en ervoor zorgen dat de hersenen zich kunnen herstellen.
Nog niet zo vanzelfsprekend
Toch blijkt het voor veel mensen lastig om deze stilte in hun dagelijkse patroon in te bouwen. Ook al weet je nu wat de kracht van stilte is, in het dagelijks leven worden we continu blootgesteld aan allerlei afleidingen en geluiden. Je zult er zelf dus actief voor moeten zorgen dat je een moment van stilte kunt inbouwen in je dagelijkse ritme. Begin bijvoorbeeld met enkele ademhalingsoefeningen of een meditatie. Je zult merken dat je meer ontspaninning ervaart en het je creativiteit ten goede komt.