Verbeter je darmgezondheid met pre- en probiotica

4 min lezen 16-09-2022
Verbeter je darmgezondheid met pre- en probiotica
Ester Hesen
Ester Hesen Contentmanager


De gezondheid van je darmen heeft invloed op je hele lichaam. Wanneer je last hebt van je darmen is de kans groot dat jij je een stuk minder fit voelt dan eigenlijk zou moeten. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij je darmgezondheid. Denk hierbij aan stress, beweging, roken, maar ook voeding speelt een rol. Door producten met prebiotica of probiotica  te nemen, kun je de darmgezondheid verbeteren. Maar wat zijn pre- en probiotica eigenlijk?

Balans in je darmen

In je darmen bevinden zich tal van micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) die je darmgezondheid regelen. Dit wordt ook wel je darm microbioom of darmflora genoemd. Het is belangrijk dat er een balans is tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in de darm. Wanneer deze balans is verstoord kun je klachten ervaren.  Denk hierbij bijvoorbeeld obstipatie, maar de darmgezondheid speelt ook een rol bij je immuunsysteem.

Je darmen voeden met prebiotica

Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen. Vaak wordt er bij prebiotica aan supplementen gedacht, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Prebiotica krijg je namelijk met normale voeding binnen door het eten van groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. De voedingsvezels in deze producten stimuleren de groei van bepaalde bacteriën in de dikke darm. Deze voedingsvezels worden niet door ons lichaam verteerd, maar worden door de bacteriën in de darm afgebroken en gebruikt als voedsel.

Probiotica in voeding

Waar prebiotica dienen als voeding voor de bacteriën in de darm, zijn probiotica levende micro-organismen die de verscheidenheid en het aantal bacteriën in de darm kan vergroten. Het is goed voor je gezondheid om veel verschillende soorten bacteriën in je darm te hebben. Wanneer probiotica in voldoende hoeveelheden geconsumeerd worden heeft dit dus een positief effect op je darmgezondheid. Probiotica zijn als supplement verkrijgbaar, maar over de werkzaamheid van deze supplementen is nog weinig wetenschappelijk bewijs beschikbaar. Probiotica kun je ook terugvinden in gefermenteerde producten, zoals yoghurt, kefir, zuurdesembrood, kimchi, zuurkool of brie.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit