Voedingscoaching op maat

8 min lezen 10-10-2024
Voedingscoaching op maat
Lynn Kamphuis
Lynn Kamphuis

Hoe persoonlijk maak je het als personal trainer of leefstijl coach?

Als personal trainer of leefstijl coach is persoonlijk voedingsadvies een belangrijk (zo niet het belangrijkste) onderdeel van het helpen van klanten bij het behalen van hun doelstelling én het realiseren van een langdurig gezonde(re) leefstijl. Er zijn verschillende manieren om jouw klanten hierbij te ondersteunen, allemaal afhankelijk van de kennis, behoeften, de huidige leefstijl én de mate van zelfstandigheid van de klant. In deze blog bespreken we drie scenario’s voor voedingscoaching op maat, inclusief wat - hopelijk herkenbare - praktijkvoorbeelden. Misschien ken je Eva en Tim nog? Maak nu ook kennis met Bella!

📝 Oh en P.S. Maak je als coach gebruik van VYTAL? Dan hebben we handige notities voor je opgesteld met instructies die je helpen om snel en efficiënt via onze app te werken. Doe er je voordeel mee!

3 coaching scenario’s inclusief praktijkvoorbeelden

Scenario 1 - 75-100% maatwerk

Dit scenario (1) is ideaal voor klanten die behoefte hebben aan gedetailleerde, zogenaamde ‘stok achter de deur’, begeleiding op het gebied van voeding. Als coach stel je hier een volledig gepersonaliseerd eetschema op met uitgeschreven recepten, specifieke maaltijden en ingrediënten. Rekening houdend met de doelstelling van de klant, dus met een maximale calorie-inname, vaste eetmomenten en een passende macroverdeling. Uiteraard spelen smaak, (di)eetvoorkeuren, wensen en behoeften hier ook een rol. Juist als jouw klant moeite heeft met consistent blijven en het langdurig aanhouden van een voedingsplan.

Praktijkvoorbeeld: Eva, de jonge moeder van 38
Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan is Eva (38), een moeder van twee jonge kinderen die al jaren wat kilo’s probeert kwijt te raken. Ze heeft verschillende diëten geprobeerd, maar door haar drukke leven als moeder en gebrek aan consistentie is het haar nooit gelukt om vol te houden. Eva wil afvallen en haar energielevel verhogen, maar heeft moeite om gezonde keuzes te maken, vooral door haar hectische leefritme.

Coaching op maat level 1: Een volledig gepersonaliseerd eetschema
Als coach stel je (via de app) een volledig gepersonaliseerd eetschema op voor Eva. Pas het aantal eetmomenten aan op het dagritme, bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Aangezien de klant in dit geval wil afvallen is een calorietekort noodzakelijk. In combinatie met een hectisch en actief leven, is het aan te raden om de inname van koolhydraten niet te beperkt te houden. Is er sprake van een lactose-intolerantie of een plantaardig dieet? Dan zullen er wat ingrediënten moeten worden uitgesloten en voor slimme vervangers moeten worden gekozen.

Houd in het schema rekening met eenvoudige, voedzame gerechten die gemakkelijk zijn klaar te maken en door het hele gezin kunnen worden gegeten. Denk bijvoorbeeld aan een groene smoothie met spinazie, banaan en whey-poeder voor ontbijt, een boterham of omelet tussen de middag en een linzen chili (sin carne) als diner. Alles wordt tot in detail klaargezet en uitgewerkt, zodat jij als coach precies weet wat een klant als Eva per eetmoment binnenkrijgt aan calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten.

Eva zelf hoeft zich alleen maar te concentreren op het volgen van het plan. Zij kookt en eet alleen maar de maaltijden, inclusief het recept met bereidingswijze en ingrediënten, uit het eetschema. “Oh en ze moet daarna natuurlijk niet vergeten om even ‘af te vinken’ in de app.”

Voordeel voor de klant: De klant krijgt duidelijke instructies, wat haar helpt om consistent te blijven, terwijl ze geen tijd hoeft te besteden aan het uitzoeken van recepten of maaltijden.

Voordeel voor de coach: Je biedt een totaaloplossing en helpt de klant om elke maaltijd perfect af te stemmen op zijn/haar doelen, zonder dat de klant zelf veel tijd hoeft te steken in het bedenken van wat te eten.

📝VYTAL Note: handig voor het samen leven/wonen met en het koken voor een partner en/of gezin is de functionaliteit om het aantal porties handmatig aan te passen. Maar ook de partnerkoppeling die je als coach kunt maken. Zowel de maaltijden, ingrediënten en hoeveelheden worden dan automatisch aangepast. Ook op het boodschappenlijstje! Zo hoeft jouw klant maar één maaltijd voor het hele gezin te bereiden!

Scenario 2 - 25-75% maatwerk

In dit scenario (2) geeft de coach enkel richtlijnen voor het aantal eetmomenten, de dagelijkse caloriebehoefte en de verdeling van de macro's. De klant kiest vervolgens zelf welke maaltijden en ingrediënten worden gebruikt, maar logt deze in de app. Dit biedt de klant meer vrijheid, maar wel binnen de door de coach opgestelde kaders. In dit scenario is het raadzaam om, direct na de intake, wel te starten met een 14-daags eetschema dat door jou opgesteld is. Je kunt ook starten met een periode van 2 weken waarin de huidige voedingsinname wordt bijgehouden, zodat jij een beeld krijgt van het voedingspatroon en de leefstijl van de klant.

Praktijkvoorbeeld: Tim, de sportieve jongen van 28
We nemen hier Tim als voorbeeld. Tim traint al ruim een jaar in de sportschool, maar heeft tot nu toe niet de resultaten behaald die hij graag zou willen zien. Hij wil zijn buikspieren zichtbaar krijgen en strakker worden, maar heeft beperkte kennis van voeding. Hij wil wat flexibiliteit in zijn eetschema en variatie in zijn dieet zodat hij niet elke dag hetzelfde hoeft te eten. Hij weet wel dat hij op zijn calorieën en macro's moet letten om progressie te boeken, maar hij heeft wel wat hulp nodig als het gaat om het maken van betere/bewuste voedingskeuzes.

Coaching op maat level 2: Een flexibel eetschema met ruimte voor eigen invulling
Na intake laat je Tim starten met een eetschema, waarin voldoende ruimte is voor eigen invulling. Flexibiliteit en variatie is belangrijk, daarom plan je 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes in. De maaltijden (ontbijt, lunch en diner) vul je voor de eerste twee weken in. Denk bijvoorbeeld een post-workout shake met havermelk en eiwitpoeder of een volkoren wrap met kip, hummus en gegrilde groenten en wat noten en fruit in de middag.

Overige momenten (tussendoortjes) laat je open om zelf te kiezen en invullen. Je stelt een maximale calorie-inname in en je houdt een macroverdeling aan die past bij de doelstelling en actieve/sportieve leefstijl van de klant. In het geval van Tim is dit afvallen en spieropbouw (of eigenlijk definitie). Je kiest daarom voor 40% koolhydraten, 35% eiwitten en 25% vetten.

Na de twee weken geef je Tim de vrijheid om ook zelf zijn maaltijden samen te stellen. Je kunt het aantal eetmomenten desgewenst terugbrengen naar 4 (3 hoofdmaaltijden en 1 post-workout snack). Je geeft Tim wel een maximale calorie-inname en een passende macroverdeling mee, inclusief de instructies om alles bij te houden, te loggen en ingrediënten te scannen.

Voordeel voor de klant: Je biedt Tim voldoende structuur om zijn doelen te bereiken, maar geeft hem de flexibiliteit om zijn maaltijden naar eigen wens in te vullen.

Voordeel voor de coach: Dit scenario biedt een goede balans tussen begeleiding en autonomie. De klant heeft meer vrijheid, maar blijft wel binnen de door jou opgestelde richtlijnen.

📝 VYTAL Note: In de VYTAL-app kun je eenvoudig het aantal eetmomenten aanpassen en wisselen tussen recepten. Je kunt per eetmoment specifieke voorkeuren instellen, zoals een eiwitrijk ontbijt of een koolhydraatarme lunch. Voor het diner is het ook mogelijk om voorkeuren zoals kip, pasta en rijst te selecteren als ingrediënten. Als je bijvoorbeeld meer eetmomenten toevoegt op de doelstellingenpagina en vervolgens op "Opslaan + eetschema genereren" klikt, wordt er direct een nieuw eetschema gegenereerd met andere recepten en een extra eetmoment. Let op dat, zeker wanneer klanten al boodschappen hebben gedaan, je deze knop niet zonder overleg met de klant gebruikt. Met deze knop kun je er ook voor kiezen om alleen de caloriebehoefte aan te passen zonder nieuwe recepten te genereren of een totaal nieuw eetschema op te stellen.

Wil je de voedingsvoorkeuren aanpassen en dit pas na 10 dagen laten ingaan? Gebruik dan de knop "Instellingen opslaan". Zo verandert er de komende 10 dagen nog niets aan het eetschema. Let op: dit geldt niet voor aanpassingen in het aantal eetmomenten en/of calorieën, want deze worden direct aangepast.

Scenario 3 - 0-25% maatwerk

In dit scenario (3) heeft de klant voldoende kennis en ervaring om zelf het voedingsschema op te stellen en te bepalen welke maaltijden en ingrediënten het beste passen bij zijn of haar leefstijl en welke calorie-inname en macro verdeling gaat helpen bij het (snel) boeken van resultaat. Als coach biedt je in dit geval alleen persoonlijk en zeer gedetailleerd advies en wellicht tussentijdse evaluatiemomenten. De klant werkt zelfstandig met de app en logt alles zonder dat jij hier omkijken naar hebt.

Praktijkvoorbeeld: Bella, de gedisciplineerde fitgirl van 25
Als voorbeeld nemen we hier Bella. Bella is al jarenlang actief in de sportschool en traint intensief in voorbereiding op wedstrijden. Ze heeft discipline als het gaat om training, maar ook als het gaat om haar voeding. Ze weet binnen welke calorie-inname ze moet blijven. En ze weet op de gram af hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten ze op een dag moet eten om spiermassa op te bouwen en topfit te blijven. Ze maakt gebruik van een app (VYTAL) om haar maaltijden en tussendoortjes te loggen, maar ze stelt deze zelf samen. Vaak bereidt ze op zondag haar diner voor de gehele week.

Coaching op maat level 3: Een eigen eetschema met gedetailleerd persoonlijk advies
Van coaching op maat is hier eigenlijk bijna geen sprake. Wél van voedingsadvies op maat. Dit scenario vraagt wel om een bepaalde kennis en expertise als het gaat om voeding passend bij het specifieke doel of de leefstijl van de klant. Neem als voorbeeld het zogenaamde bulken en cutten, droogtrainen, manieren van (sport)vasten of eetgedrag naar een wedstrijd of prestatie toe.

Als coach kan jij advies geven over het verlagen of verhogen van zowel de calorie-inname als van eiwitten, koolhydraten of vetten. Laat de klant meer magere kwark, eieren, kip, tofu, groenten, avocado of noten toevoegen aan het dieet. Middels frequent evalueren (plan hiervoor bijvoorbeeld eens per maand een videocall voor in) ga je samen met de klant finetunen. Het verschil zit voor hem of haar immers in de details van het voedingspatroon en de dagelijkse eetgewoonten. Misschien is er ook winst te behalen met supplementen. Hiervoor geldt wel: schoenmaker, blijf bij je leest. Als je hier geen of onvoldoende kennis van hebt, ga hier dan ook geen adviserende rol op je nemen, maar verwijs je klant door naar een specialist.

Voordeel voor de klant: Bella werkt grotendeels zelfstandig, waardoor jij alleen sporadisch advies hoeft te geven en kunt vertrouwen op haar eigen kennis en ervaring.

Voordeel voor de coach: Je hoeft minder tijd te besteden aan het opstellen van gedetailleerde schema's, maar je blijft betrokken door regelmatig te evalueren en advies te geven waar nodig. Dit scenario is ideaal voor klanten die al zelfstandig zijn, maar af en toe nog wat ondersteuning willen.

📝 VYTAL Note: In de VYTAL-app is het mogelijk om de automatische generatie van recepten uit te schakelen, zodat jouw klanten zelf hun voeding kunnen loggen. Ook kun je specifieke eetmomenten uitsluiten, wat handig is voor klanten die intermittent fasting toepassen, waarbij je bijvoorbeeld het aantal calorieën op 0 zet bij het ontbijt. Verder is het mogelijk om de maximale calorie-inname en de verdeling van macro’s per dag te laten verschillen. Dit is nuttig als er wordt gewerkt met rustdagen, intensieve trainingsdagen, of tapering voor een belangrijke wedstrijd.

Let’s get VYTAL!

Welke van de bovenstaande 3 scenario’s je als personal trainer of coach voor je kiezen krijgt.. Jij kunt altijd een passende vorm van begeleiding en coaching bieden! Met VYTAL kan je eenvoudig voedingscoaching op maat aanbieden, zonder dat dit je extra tijd, moeite en geld kost. Via de app genereer je binnen 3 minuten een volledig gepersonaliseerd eetschema voor jouw klant, rekening houdend met de leefstijl, behoeften en (di)eetvoorkeuren. En uiteraard met het gezondheidsdoel van de klant als uitgangspunt. Of dit nu afvallen, spiermassa opbouwen of presteren is. Met VYTAL en jouw begeleiding bereiken jouw klanten gegarandeerd hun doel!

Dus, waar wacht je nog op? Plan hier een online demo, dan laten wij je de app en coaching modules zien. Of start met een gratis proefperiode en probeer het zelf 14 dagen gratis uit. Let’s get VYTAL!
 




De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit