De invloed van beweging op dementie

4 min lezen 30-11-2023
De invloed van beweging op dementie
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

Dementie is een ernstige aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. De impact ervan strekt zich uit tot niet alleen degenen die lijden aan dementie, maar ook tot hun families en zorgverleners. Terwijl er nog geen genezing is voor dementie, is er groeiend bewijs dat fysieke activiteit een krachtige rol kan spelen bij het vertragen van de progressie van deze ziekte en het verbeteren van de kwaliteit van leven van degenen die ermee leven. In deze blog vertellen we over de invloed van beweging op dementie onderzoeken en de voordelen ervan voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

De stijgende last van dementie

Dementie is een term die wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die het geheugen, denkvermogen en gedrag beïnvloeden. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer, maar er zijn ook andere vormen, zoals vasculaire dementie en frontotemporale dementie. De symptomen van dementie zijn geheugenverlies, verwarring, problemen met taal en communicatie, en veranderingen in persoonlijkheid. Met de vergrijzende bevolking neemt het aantal mensen dat aan dementie lijdt gestaag toe, waardoor het één van de grootste gezondheidsuitdagingen van onze tijd is.

Beweging als een krachtige interventie

Hoewel er geen genezing is voor dementie, wijst steeds meer onderzoek op de positieve rol die fysieke activiteit kan spelen bij het verlichten van de symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte. Hier zijn enkele manieren waarop beweging een krachtige interventie kan zijn bij dementie:

  • Vermindering van het risico: Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op het ontwikkelen van dementie verminderen. Studies hebben aangetoond dat mensen die actief blijven gedurende hun hele leven een lager risico op dementie hebben dan degenen die sedentair zijn. 
  • Verbetering van cognitieve functies: Beweging kan de cognitieve functies verbeteren, waaronder geheugen, aandacht en probleemoplossend vermogen. Het stimuleert ook de groei van nieuwe zenuwcellen in de hersenen, wat de hersenplasticiteit bevordert. 
  • Vertraging van ziekteprogressie: Hoewel beweging dementie niet kan genezen, is er bewijs dat het de progressie van de ziekte kan vertragen. Het kan helpen om de symptomen te stabiliseren en de achteruitgang van de hersenfunctie te vertragen.
  • Verbetering van stemming en gedrag: Fysieke activiteit kan leiden tot een verbetering van de stemming en het gedrag bij mensen met dementie. Het kan angst en depressie verminderen, agressie verminderen en de algemene levenskwaliteit verbeteren.
  • Verhoogde onafhankelijkheid: Door de kracht en het evenwicht te verbeteren, kan beweging het behoud van de onafhankelijkheid bevorderen. Dit kan mensen met dementie helpen om langer voor zichzelf te zorgen en actief deel te nemen aan dagelijkse activiteiten.

Hoeveel en welke soort beweging is nuttig?

Het is belangrijk op te merken dat fysieke activiteit niet alleen nuttig is voor mensen met dementie, maar ook voor degenen die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van dementie. Zelfs kleine veranderingen in levensstijl, zoals regelmatig wandelen, kunnen voordelen opleveren. 

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raden voor fysieke activiteit variatie aan, maar over het algemeen wordt aanbevolen om minstens 150 minuten matige intensieve oefeningen per week te krijgen. Dit kan onder meer wandelen, zwemmen, fietsen, dansen of tuinieren omvatten. Het is belangrijk om activiteiten te kiezen die bij de persoon passen en haalbaar zijn. 

Voor mensen met dementie kan het nodig zijn om beweging aan te passen aan hun individuele mogelijkheden en behoeften. Dit kan onder meer zittende oefeningen, tai chi of fysiotherapie omvatten. Het is hierbij belangrijk dat je medisch advies inwint voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma.

De kracht van beweging

Dementie is een complexe en verwoestende aandoening die het leven van miljoenen mensen wereldwijd beïnvloedt. Hoewel er geen genezing is, biedt beweging hoop en verbetering in het beheer van de ziekte. Fysieke activiteit kan het risico op dementie verminderen, de progressie van de ziekte vertragen en de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. De voordelen van beweging reiken verder dan de fysieke aspecten, omdat het ook de geestelijke gezondheid en het welzijn bevordert. 

Hoewel beweging niet alle uitdagingen van dementie kan overwinnen, kan het zeker bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor degenen die met deze aandoeningen leven. Het is een herinnering aan de kracht van de geest en het lichaam om samen te werken voor een gezondere en gelukkigere toekomst.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>