Ester Hesen
Contentmanager
Misschien is het wel een van de meest voorkomende klachten bij sporters: buikpijn of darmproblemen. Behalve dat het ontzettend onhandig kan zijn, betekent het vaak ook verminderde prestaties. Zonde, want deze klachten kunnen vaak voorkomen worden. Wil je weten hoe? Je leest het in deze blog.
Hoe ontstaan darmklachten tijdens het sporten?
Darmklachten ontstaan meestal doordat er verkeerde voeding of een verkeerde hoeveelheid voeding zich in de darmen bevindt. Tijdens het sporten heeft het lichaam de focus op het uitvoeren van de sport: het aansturen van je spieren, je ademhaling en het vrijmaken van energie bijvoorbeeld. Hierdoor besteedt het lichaam
veel minder aandacht aan de vertering. Doordat het lichaam zich minder focust op de vertering tijdens het sporten, kunnen er darmklachten ontstaan.
Voorbereiding is key
Het hebben van buikpijn of darmklachten tijdens het sporten kan met verschillende factoren te maken hebben. Een goede voorbereiding doet wonderen als het gaat om het voorkomen van darmklachten. We hebben het dan niet alleen over de paar uur voor een sportevenement. Nee, eigenlijk begint de voorbereiding al dagen of weken van tevoren. Je kunt je darmen namelijk ook ‘
trainen’. Dit doe je door in de weken of dagen voorafgaand aan een sportevenement al de producten te gebruiken die je tijdens het evenement ook wilt gaan nemen. Wanneer je namelijk tijdens je trainingen nooit gebruik maakt van sportdrank of sportgel en dit tijdens een wedstrijd wel ineens gaat doen, zijn je darmen hier niet op voorbereid. Ze kunnen de grote hoeveelheid suikers niet in een keer verwerken en daar komt de buikpijn al om te hoek kijken.
De juiste timing
Wanneer je darmklachten wilt voorkomen doe je er goed aan om niet vlak voor een sportevenement een grote maaltijd naar binnen te werken. Ook hierbij geldt weer dat de darmen deze grote hoeveelheid voedsel niet kunnen verwerken, wanneer je aan het sporten bent. Neem 2-3 uur voor het sporten de laatste grote maaltijd. Om je energie vlak voordat je begint nog aan te vullen kun je een kleine koolhdyraatrijke snack nemen. Denk bijvoorbeeld aan een banaan of een handje druiven.
Welke producten kun je beter vermijden?
Over het algemeen geldt dat ‘simpele’ koolhydraten het best verteerbaar zijn tijdens het sporten. Deze koolhydraten zitten dan ook bijvoorbeeld in een sportdrank of sportgel. Tijdens het sporten wil je lichaam ook
het liefst koolhydraten gebruiken als brandstof en deze kunnen snel worden verteerd. Producten die je beter kunt vermijden zijn vetrijke, eiwitrijke en vezelrijke producten. Deze producten worden namelijk langzaam verteerd, waardoor dit tijdens het sporten klachten kan geven. Neem dus liever geen volkorenboterham met avocado en 48+ kaas vlak voordat je gaat sporten, maar kies liever voor een banaan of een krentenbol.
Houd je doel in je achterhoofd
Het nemen van ‘simpele’ koolhydraten vlak voor en tijdens een sportevenement zijn niet altijd noodzakelijk. Wanneer je recreatief een half uurtje gaat hardlopen, met als doel om calorieën te verbranden om
af te vallen, kun je dit prima wanneer je 2 uur van tevoren je lunch hebt genomen. Wil je zo snel mogelijk de langste afstand afleggen in dat half uur? Dan doe je er wellicht wel goed aan om nog wat extra energie tot je te nemen vlak voor je training. Houd je doel in je achterhoofd en bekijk kritisch op welke momenten je wel of niet iets extra’s nodig hebt.