TGT en THT op de verpakking. Wat zegt het en wat zijn de verschillen?

3 min lezen 01-05-2023
TGT en THT op de verpakking. Wat zegt het en wat zijn de verschillen?
Ester Hesen
Ester Hesen Contentmanager

De verpakkingen van voedingsmiddelen zijn vaak voorzien van een etiket met informatie over de houdbaarheid. Hierop staan twee verschillende termen die de levensduur van het product aangeven: Tenminste Goed Tot (TGT) en Tenminste Houdbaar Tot (THT). Maar wat betekenen deze twee termen precies? En wat is eigenlijk het verschil tussen de twee? Je leest er meer over in deze blog!

Wat zegt de THT datum?

Tenminste Houdbaar Tot (THT) geeft aan tot welke datum je een product kunt eten zonder kwaliteitsverlies. Meestal zijn producten met een THT datum langer houdbaar dan de datum op de verpakking. Een THT datum staat dan ook meestal op producten die niet snel bederven, denk bijvoorbeeld aan een pot pindakaas. Wanneer je een product wil eten na de THT datum is het goed om te kijken, ruiken en proeven of het product nog goed is om te gebruiken. Na de THT datum kan de kwaliteit van het product wel achteruit zijn gegaan, maar dit betekent niet dat je het product dus meteen weg moet gooien. Een THT datum kan op zowel gekoelde als niet gekoelde producten staan. Voor beide categorieën geldt dat het belangrijk is om te kijken, ruiken en proeven of een product nog goed is wanneer de THT datum is verstreken. Ook na de THT datum kun je een product nog veilig eten of drinken.

TGT voor voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren

Tenminste Goed Tot (TGT) geeft aan tot welke datum je een product veilig kunt eten of drinken. Een TGT datum staat vaak op producten die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groente of verse vruchtensappen. Het is belangrijk dat je deze producten niet meer consumeert wanneer de TGT datum is verstreken. Het kan namelijk zijn dat er ziekmakende bacteriën op het product zitten, die je in eerste instantie niet ziet, maar die je wel ziek kunnen maken. Na de TGT datum is het product dus niet meer veilig om te eten. Zorg er voor dat je het product hebt gegeten of bereid voor de TGT datum. Een bereid product kun je namelijk wel nog 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Ook kun je ervoor kiezen om het product op de dag van aankoop in te vriezen. Hierdoor kun je ook de TGT datum verlengen. Wanneer je het product laat ontdooien, is het verstandig om het product dan wel op die dag ook te bereiden.

Check de informatie op de verpakking en ga voedselverspilling tegen

Door goed op de verpakkingen te kijken naar de TGT of THT datum, kun je voedselverspilling tegengaan. Producten met een TGT datum zijn producten die niet lang houdbaar zijn en waarbij je deze datum dus al beter kunt checken in de supermarkt. Producten met een THT datum kun je vaak lang bewaren. Ook wanneer de THT datum is verstreken hoef je het product niet weg te gooien. Ga verspilling tegen en kijk, ruik en proef de producten voordat je ze weggooit.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit