Het nieuwe jaar staat voor de deur, en met de jaarwisseling komen de goede voornemens weer om de hoek kijken. Voor velen zijn deze voornemens traditie, een kans om fris te beginnen en positieve veranderingen aan te brengen in ons leven. Of het nu gaat om gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken of een nieuwe taal leren, goede voornemens zijn vaak een weerspiegeling van verlangens naar een betere versie van onszelf. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze voornemens niet in februari alweer bent vergeten, maar ze daadwerkelijk onderdeel worden van jouw leven?
Wat wil je graag?
Het eerste dat we moeten begrijpen, is dat goede voornemens niet alleen een kwestie zijn van willen. Vaak zien we aan het begin van het jaar mensen vol enthousiasme starten met hun doelen, maar na verloop van tijd lijken deze doelen te vervagen. Dit ontstaat vaak doordat voornemens niet specifiek of onrealistisch zijn opgesteld. Het doel van nieuwe voornemens is natuurlijk dat je ze volhoudt, maar hoe kun je dat het beste doen? We vertellen het je graag.
Zorg voor realistische doelen
Een veelgemaakte fout bij het opstellen van goede voornemens is het formuleren van doelen die te algemeen zijn. Neem bijvoorbeeld het voornemen om ‘gezonder te eten’. Dit klinkt geweldig, maar het is breed en vaag. Hoe ga je dat dan doen? Een beter geformuleerd voornemen zou zijn: “Ik ga elke dag minstens twee porties groenten eten” of “Vanaf nu haal ik elke dag mijn eiwit doel." Door specifieker te zijn, maak je de voornemens meetbaar en daarmee behapbaar.
Bouw je doelen op
Een grote verandering kan overweldigend lijken. Als je bijvoorbeeld van plan bent om meer te bewegen, kun je dit doel opsplitsen in kleinere stappen. Begin met het wandelen van 30 minuten per dag en bouw het geleidelijk op. Kleine, haalbare doelen maken het gemakkelijker om de voortgang te meten en vergroten de kans op succes.
Verander je omgeving
Een andere strategie om je goede voornemens vol te houden is het aanpassen van je omgeving. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken, verwijder dan alle sigaretten en aanverwante items uit je huis. Als je meer wilt lezen, zorg dan dat er altijd een boek binnen handbereik is. Wil je meer sporten? Zoek een sportmaatje zodat je altijd een stok achter de deur hebt. Je omgeving heeft een sterke invloed op je gedrag, dus maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk.
Probeer nieuwe dingen
Bij nieuwe voornemens hoort het erbij dat je jezelf soms even uit je comfort zone trekt. Nieuwe dingen proberen is altijd een beetje spannend de eerste keer, maar er is niks mis met jezelf een beetje uitdagen. Probeer eens die meditatie, kijk een keer hoe ver je kan hardlopen, bak een gezonde taart. Bij uitdaging komt groei kijken, en dat is nou precies de bedoeling van goede voornemens.
Maak een duidelijk plan
Een goed plan is essentieel voor het behalen van je doelen. Stel specifieke acties op. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, plan dan je maaltijden, stel een boodschappenlijstje op en blokkeer tijd in je agenda voor lichaamsbeweging. Door vooruit te plannen, vergroot je de kans op succes en verminder je de kans op afleiding.
Leer van tegenslagen
Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om af en toe een tegenslag te hebben. In plaats van jezelf te straffen, probeer te begrijpen waarom het even niet lukt en hoe je hiervan kunt leren. Het achterhalen van patronen kan je helpen strategieën te ontwikkelen om soortgelijke situaties te vermijden in de toekomst.
Betrek anderen
Het delen van je doelen met anderen kan een krachtige motivator zijn. Vertel vrienden, familie of collega’s over je goede voornemens en vraag om hun steun. Samen met anderen werken aan doelen creëert een gevoel van verantwoordelijkheid en biedt een ondersteunend netwerk tijdens moeilijkere momenten.
Happy new year!
Het stellen van goede voornemens is een mooie traditie, maar het realiseren ervan vergt meer dan alleen vastberadenheid. Het begint met het stellen van realistische doelen, het maken van een plan en het aanpassen van je omgeving. Door kleine, haalbare stappen te zetten en tegenslagen te zien als een kans om te leren, vergroot je de kans op verandering in je routine. Laten we het nieuwe jaar omarmen als een kans om niet alleen goede voornemens op te schrijven, maar ze ook daadwerkelijk na te leven!