De reis van jouw coaching klant

6 min lezen 24-10-2024
De reis van jouw coaching klant
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Deel 1: het werven van klanten

Klaar voor de start.. af! Klantwerving is vaak het eerste (en belangrijkste) onderdeel van een succesvolle onderneming en coaching praktijk. En het kan voor sommige van ‘ons’ (personal trainers, leefstijl- en voedingscoaches) een behoorlijke uitdaging zijn. Het begint met het begrijpen van jouw doelgroep, het bepalen van jouw aanbod en het effectief promoten van je diensten. In dit eerste deel van onze coaching blog over de klantreis focussen we op dit commerciële proces, doorlopen we stapsgewijs hoe je - door de juiste tools in te zetten - jouw klantenbestand kunt vergroten én geven we praktische tips zodat nieuwe klanten hun weg naar jou straks blind kunnen vinden!

Stap 1: Begrijp en definieer je doelgroep

Voordat je begint met het werven van klanten, is het belangrijk om je doelgroep te (leren) begrijpen en voor jezelf te definiëren. Dit helpt je om jouw marketingboodschap aan te scherpen, jouw aanbod relevanter te maken en gerichter te kunnen promoten en communiceren met potentiële klanten. Eerder heb je hierover kunnen lezen in onze blog  “Je bent en bouwt jouw eigen merk”, over waardeproposities. 

Richt je in deze opstartfase op:

Het ontwikkelen van klantprofielen - Stel jezelf vragen als: Wat is de leeftijd, geslacht, beroep, en levensstijl van mijn ideale klant? Wat zijn hun uitdagingen en doelen op het gebied van gezondheid en vitaliteit?

De behoeften en uitdagingen van de doelgroep - Denk hierbij aan verschillende subgroepen zoals jonge ouders die willen afvallen, sporters die hun prestaties willen verbeteren, of mensen die simpelweg een gezondere levensstijl nastreven.

Praktijkvoorbeeld - 👩🏼Eva, de coaching klant
Eva is  moeder van twee kinderen en heeft daarnaast een drukke baan. Ze werd aangetrokken door gerichte advertenties op social media die inspeelden op het hectische leven van een jonge moeder met een (over)volle agenda. Om Eva te prikkelen, gebruikte haar huidige coach een korte video (reel) op Instagram met zogenaamde ‘quick win’ gezondheidstips, zoals  “Hoe vind ik 10 minuten per dag voor mezelf?”. Dit soort content resoneert met Eva’s drukke leven, waardoor ze de coach is gaan volgen en uiteindelijk een 12-weeks traject bij hem boekte.

Stap 2: Een relevant en toegankelijk aanbod

Zodra je weet wie je wilt aanspreken, kan je een aanbod ontwikkelen dat aansluit bij hun behoeften. Dit kan variëren van gepersonaliseerde voedingsschema's tot complete leefstijlprogramma’s of een online coachingstraject. Wat je ook bedenkt, zorg er in ieder geval voor dat jouw aanbod relevant is voor de doelgroep en aansluit bij de (ideale) klantprofielen die je hebt opgesteld. Jouw aanbod is:

  • Duidelijk en overzichtelijk - Potentiële klanten zien in één oogopslag wat je te bieden hebt en wat er wel of juist niet is inbegrepen. Oh en vergeet daarbij ook de prijs niet te vermelden!
  • Flexibiliteit - Bied bijvoorbeeld zowel kortlopende challenges als langdurige coachingstrajecten aan. Dit geeft klanten de mogelijkheid - of eigenlijk vrijheid en flexibiliteit - om eerst even laagdrempelig kennis met je te maken zonder zich direct te moeten committeren. 
  • Toegankelijk - Denk aan instapmodellen zoals een gratis proefles of kennismakingsgesprek, een toffe challenge of een 14-daagse proefperiode in jouw coaching app (zoals bij VYTAL) met een gratis eetschema. 

Tip: download hier de gratis marketing toolkit van VYTAL met templates om zelf aan de slag te gaan!

💡 VYTAL Note: Binnen de VYTAL admin module kun je je aanbod eenvoudig inrichten als lidmaatschappen. Hierbij geef je een duidelijke beschrijving van wat je aanbiedt, zoals de inhoud van de diensten, de kosten per maand, vier weken, of eenmalig, en welke modules de klant kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan (gratis) intake, personal training (PT), small group training, voedingscoaching, voortgangsgesprekken en andere diensten. Daarnaast kun je specificeren hoe vaak een klant gebruik kan maken van deze diensten en welke modules beschikbaar zijn, zoals voeding, beweging en/of mindset. Deze functionaliteit biedt je een overzichtelijke manier om jouw aanbod te organiseren en aantrekkelijk te presenteren aan je klanten!

Kies voor de juiste prijs(-kwaliteit)

Het bepalen van een goede prijsstrategie is van groot belang bij het werven van nieuwe klanten. Een te lage prijs kan de waarde van je diensten ondermijnen, terwijl een te hoge prijs potentiële klanten kan afschrikken. Het is belangrijk om balans te vinden door rekening te houden met je ervaring, je doelgroep, en wat vergelijkbare coaches aanbieden. Transparantie over wat klanten mogen verwachten helpt ook bij het creëren van vertrouwen. In de blog “Je bent en bouwt jouw eigen merk” lees je meer over prijsbepaling en waardecommunicatie.

Stap 3: Online zichtbaarheid en promotie

We leven digitaal en zijn bijna vergroeid met onze mobiele telefoon. Maak voor jouw doelgroep en (ideale) klanten een inschatting van hoe dit online gedrag eruit ziet. Op social media begint voor jouw potentiële klanten namelijk hun ‘reis’. Jouw website is de ingang naar jouw bedrijf en coaching. Als personal trainer of coach wil je online zichtbaar zijn en je op de juiste manier positioneren en promoten. Dit doe je met behulp van:

Website en social media

Zorg dat je website professioneel en gebruiksvriendelijk is. Hierover hebben wij eerder de blog  “Website: Jouw Gezicht en Visitekaartje” geschreven.Gebruik social media platforms zoals Instagram en LinkedIn om waardevolle content te delen, zoals tips, succesverhalen en mooie klantbeoordelingen. 

Tip: verzamel reviews en testimonials. Reviews en testimonials zijn krachtige middelen om potentiële klanten te overtuigen. Ze bieden sociale bewijskracht, wat belangrijk is voor het opbouwen van vertrouwen. Het verschil tussen reviews en testimonials ligt in de aard van de feedback. Reviews zijn vaak kort en direct, bijvoorbeeld via Google of social media, terwijl testimonials meer persoonlijke verhalen bevatten waarin een klant uitgebreid beschrijft hoe jouw diensten hen hebben geholpen. Beide vormen kunnen waardevol zijn en helpen om je geloofwaardigheid te versterken. Deel ze op je website en sociale media om een sterkere reputatie op te bouwen.

Praktijkvoorbeeld - 👨🏻Tim, de ambitieuze sportschoolbezoeker
Tim, de sporter die spiermassa wilde opbouwen, besloot zich in te schrijven bij zijn coach na het lezen van een positieve review van een andere klant. Toen hij zelf een tijdje met de coach had gewerkt en zeer tevreden was over de begeleiding, vroeg de coach hem om een testimonial te geven. Tim stemde in en gaf een video-interview voor social media waarin hij zijn persoonlijke verhaal vertelde over de ondersteuning die hij kreeg, wat een nog sterkere indruk achterliet dan een korte review.

Content marketing

Schrijf relevante blogs of maak video's waarin je jouw expertise toont. Zo deel je kennis en bouw je vertrouwen op bij jouw doelgroep. Zie dit als broodkruimels die je continu uitstrooit, zodat klanten altijd de weg naar jou als coach (terug) weten te vinden. 

Tip: bied gratis waarde aan. Gratis waardevolle content, zoals e-books, webinars, challenges, of kennismakingssessies, kan nieuwe klanten aantrekken. Het aanbieden van een gratis voedingsplan, een trainingsschema, of toegang tot een online community voor een korte periode kan ook effectief zijn. Gebruik e-mail marketingtools en de tips uit “How to Get Fit for Leads” om deze content effectief te communiceren en je klantenbestand te vergroten.

Praktijkvoorbeeld - 👩🏾Bella, de gedisciplineerde fitgirl
Bella, een 25-jarige sporter, raakte geïnteresseerd in coaching nadat ze een gratis e-book over voeding had gedownload. Het e-book bevat praktische tips voor atleten, wat haar heeft gemotiveerd om een kennismakingssessie te boeken met de coach. Tijdens deze sessie ontdekte Bella de voordelen van persoonlijke begeleiding en besloot ze zich in te schrijven voor een traject. De gratis waarde was voor haar de drempelverlagende stap om met de coach in contact te komen.

Optimale vindbaarheid (SEO)
Zorg ervoor dat je website en blogs geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines, zoals Google, Yahoo en Bing. Dit vergroot je kans om gevonden te worden door potentiële klanten die online zoeken naar personal training, voedingscoaching of andere relevante termen én diensten. 

Zoekmachine optimalisatie of search engine optimization (SEO) is een vak apart. Tip:  Wil je hier op een later moment dieper induiken? Leer meer over SEO in de blog “Zoek en gij zult vinden”. Hierin staan ook concrete tips en handige templates die je gratis kunt downloaden. 

Stap 4: Leadgeneratie via instapprogramma's

Een van de meest effectieve manieren om leads te genereren is door instapprogramma’s of challenges aan te bieden. Dit zijn laagdrempelige manieren voor potentiële klanten om met jou in contact te komen en jouw coaching te ervaren.

  • Instapprogramma’s: bied korte, doelgerichte programma’s aan, zoals een 7-daagse detox challenge, een beginnersprogramma voor krachttraining, of een "Start met gezond eten"-challenge.
  • Gratis proefperiodes: net zoals VYTAL coaches kunnen doen, kun je klanten een proefperiode aanbieden waarin ze jouw diensten vrijblijvend kunnen testen.
  • Challenges met beloningen: creëer online uitdagingen die de betrokkenheid vergroten. Bijvoorbeeld, daag je publiek uit om binnen 30 dagen een bepaald doel te behalen en bied een beloning zoals een gratis coachingsessie aan voor degenen die het volhouden.

Let’s get VYTAL!

Tip: maak slim gebruik van VYTAL voor coaches
Binnen de coachomgeving van VYTAL heb je als personal trainer of coach toegang tot kant-en-klaar marketing- en promotiemateriaal. Denk aan video's, blogteksten, recepten voor social media en een handboek voor clubs en gebruikers. Daarnaast kunnen coaches slim gebruik maken van tools in de app, zoals online intakeformulieren en koppelingen, waarmee ze hun coaching kunnen automatiseren en digitaliseren.. Handig toch?!

💡 VYTAL Note: Als VYTAL coach krijg je toegang tot onze community. Hierin vind je alles wat je nodig hebt om je coaching praktijk te promoten en kom je in contact met andere personal trainers en coaches die soms precies dezelfde uitdaging of behoefte hebben. Hierin staan:

  • Flyers, banners en posters 🎨
  • Promotievideo's voor klanten 📹
  • Marketingteksten en afbeeldingen 💻
  • Recepten om op social media te delen 🍽
  • Presentaties voor klanten 📝
  • Handboeken voor clubs, coaches en gebruikers 📖
  • Online intakeformulieren 🖥️
  • Informatie over koppelingen 🔗

In deel 2 zullen we dieper ingaan op hoe je klanten betrokken en gemotiveerd houdt door middel van coaching en content, zodat ze bij je willen blijven (retentie). En in deel 3 richten we ons op hoe je een langdurige klantrelatie en een community kunt bouwen, zodat zij ook voor jou kunnen gaan werken en helpen bij het realiseren van groei. 

Ben je nog geen VYTAL-coach? Ontdek hoe de VYTAL-app je kan helpen om je klanten op een efficiënte en gepersonaliseerde manier te begeleiden, met toegang tot voedingsschema’s, workouts, voortgangsmonitoring en meer. Meld je nu aan voor een gratis demo en ervaar zelf hoe VYTAL jouw dienstverlening kan versterken!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit